weg tussen Kas en Ani oost Turkije
Rusland week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Informatie bijeenkomst Riga
Op 16 mei worden de paspoorten met visa's teruggeven. Mooie zegels en stempels om in de, door ons te bezoeken, landen te vertoeven. We krijgen de basis van het routeboek welke steeds onderweg actueel aangevuld zal worden. Ook krijgen we uitleg over de do's en don'ts in Rusland en met name met het reizen. 's Middags kunnen we nog boodschappen doen voor het vertrek van morgen. Dan blijkt er toch nog een heel gedoe te zijn met de navigatiemiddelen. Bijna iedereen heeft een Garmin maar allemaal verschillende types. Dus de voorgeprogrammeerde routes en coördinaten werken niet naar behoren. Zelfs bij 2 exact dezelfde apparaten werkt de een wel en de andere niet. Gelukkig zijn er altijd nog kaarten.
paspoorten en visa uitzoeken
verzamelen voor de grens
De volgende ochtend staan we om 5 uur op zodat we om 6 uur weg kunnen rijden, wel erg vroeg maar we hebben de tijd hard nodig om over de grens te komen. Iedereen rijdt de 200 km in eigen tempo, sommige moeten nog tanken. Er wordt verzameld op een parkeer terrein vlak voor de grens zodat we in konvooi de grens overgaan. Wel een mooi gezicht 20 voertuigen op een rij.
wachten voor de Russische grens
We trekken wel veel bekijks. Dan begint het wachten, wachten, wachten en nog eens wachten.
Totaal duurt het 8 uur voor iedereen er doorheen is. Alles wordt gecontroleerd, papieren, de mensen en de auto.
Aan de andere kant van de grens worden we opgewacht door Sergei en Anja. We krijgen een hartelijk welkom,
grenspost Estland Rusland
4.000 roebel en een Russische atlas. Daarna rijden we met zijn allen, over een slechte weg vol kuilen en kapot asfalt,de laatste 50 km naar Pskov voor de overnachting. Om 21.30 uur komen we er aan (het is nog steeds licht) en krijgen een glas wodka. Dit genot is van korte duur over want we worden opgegeten door de muggen.
Pskov (Rus) Kremlin
Op 18 mei weer op tijd opstaan want om 9.00 uur staat de bus klaar voor een excursie in Pskov. We bezoeken een Russische kerk, een Kremlin (burcht) en rijden door de stad met uitleg. We zien de mensen gezellig samen werken. In de plantsoenendienst hoef je hier niet alleen een grasveld te maaien. Dat doe je gezellig met zijn vijven.
grasmaaien in het kremlin
In een cafeetje gaan we lekker koffiedrinken en taart eten. Het smaakt verrukkelijk. In de middag rijdt iedereen in zijn eigen tempo naar Welikie Luki, 280 km slechte weg door dichte bosseen en moerasssen.
Pskov taartjes eten slechte wegen met gaten
We worden 's avonds door de burgemeester welkom geheten en hij vindt het jammer dat we de volgende ochtend alweer verder rijden terwijl ook in zijn stad zoveel mooie dingen te zien zijn.
Jammer genoeg barst midden in zijn welkomstgesprekje een enorme plensbui los.
welkomstwoord burgemeester Welikie Lukie snelweg naar Moskou
op weg naar Moskou
Dan rijden we de volgende dag op tijd naar Moskou (480 km). Omdat de navigatie en route nog steeds niet voldoende werken, de route ligt naast de straten, wordt er op een vast punt vlak voor Moskou afgesproken. Dan rijden we in konvooi door Moskou naar de overnachtingsplaats toe. Want in Cyrillisch schrift snel even de borden lezen is nog niemand mee vertrouwd.
skyline van Moskou
En het verkeer is er chaotisch,de wegen slecht vol met kuilen en gaten. Op 3-baans wegen wordt met vijf rijen dik gereden. Inhalen en invoegen links en rechts is normaal. Dus rustig blijven, doorrijden en goed richting aangeven. Door de goede uitleg en afspraken over het konvooi rijden gaat het perfect. Ondanks alle stoplichten en afslagen raakt niemand verloren.
BBQ ontvangst yachtclub
We staan deze keer op een jachthaven. Ontzettend dure jachten liggen hier, maar flink gevaren wordt er niet mee. We worden door de camping eigenaar welkom geheten met een gezamelijke BBQ. Vlees, brood en onbewerkte groenten. Dus hele tomaten en hele uien en hele struiken peterselie. En vooral veel bier. Maar gezellig was het zeker.
druk verkeer in Moskou
Op 20 mei staat om 9.00 uur de bus klaar voor de excursie in Moskou. We hebben een leuke gids, Xenia die in perfect Duits op een leuke manier over Moskou en het Russische leven in het algemeen verteld. Het duurt 1,5 uur voor we in de binnenstad zijn. Ongelooflijk druk verkeer. Eerts een rondrit door het stadscentrum. We bezoeken vandaag de Christus Verlosser Kerk, die weer
Sint Basillikus kathedraal tussen de draden
'nieuwe' Christus verlosser kerk kremlin aan de Moskwa Sint Basillikus kathedraal en mausoleum Lenin
opnieuw is gebouwd, het Rode Plein met het Lenin Mausoleum (weer gesloten), de Sint Basilliuskathedraal en het warenhuis Gum. 24 jaar geleden was het warenhuis een afgeleefd gebouw. Met winkels waarin amper wat te krijgen was. En nu kan de gewone man er nog niets kopen omdat er alleen maar onbetaalbare artikelen te krijgen zijn.
historisch museum dure merken in GUM
metro Moskou
Als afsluiting gaan we nog de metro in. Een aantal stations bekijken we. De metro is erg mooi, kroonluchters, wand- en plafondbeschilderingen, mozaiken, e.d. Overdag rijdt er elke 90 seconden
een trein het station in. 's Nachts is dat elke 180 seconde. Dat moet ook haast wel in een stad waarin 14 miljoen mensen wonen en werken. Om 18.00 uur zijn we weer terug op de camping.
metrostation Taganskaja
Snel eten want om 19.00 uur worden we weer uitgenodigd voor een thee ceremonie. Lekkere zwarte Russische thee aangelengd met heet water uit een samovar. Daar worden lekkere koekjes, flensjes en snoepgoed bij geserveerd. Goed voor de calorietjes.
theedrinken op de jachtclub theedrinken op de jachtclub
Kremlin kathedraal Tsaren kanon Kremlin kathedraal
ster op het dak kremlinpoort
De 21ste mei worden we weer om 9.00 uur door Xenia en chauffeur Ivan opgehaald voor de 2e dag excursie in Moskou. De rit duurt weer 1,5 uur en dan staan we weer voor de poorten van het Kremlin. Deze keer gaan we het Kremlin in zodat we de gebouwen en kerken (Oespenskie kathedraal, Tsarenklok en kanon, Aartsengel Michael kathedraal) kunnen bekijken. Prachtige fresco's en iconen. Alleen de regeringsgebouwen mogen we niet in. In de middag gaan we naar een toeristen Arbatstraat waar je doodgegooid wordt met matruska's en andere spullen. Deze avond hebben we een keer helemaal niets en dat is ook wel eens even lekker. wk 2
kremlin kathedraal
Matruska's als souvenir McDonalds Lada politieauto
'Dixie' kantoor agent in Moskau oversteekplaats voor blinden
Rusland week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7