Tips en ervaringen van de Azië reis mei –november 2010 door H.R. de Witt
Naar aanleiding van onze Azië reis zijn hierbij onze ervaringen. We hebben in 6,5 maanden ruim 36.000km afgelegd per camper.  Waarvan 30.500 km met de Duitse Seabridge-groep. Van de wegen is 50% goed berijdbaar, 30% slecht wegdek en 20% 'verharde' gravelweg of leem/zandweg. Hoogste passen in China en Kirgizië 3.900 m. Hoogste overnachtingplaats in Kirgizië 3.600 m. Verder zijn er veel bergtrajecten. Daarnaast was er vooral in China veel stof en smog in de lucht. Ook moesten er flinke dagafstanden worden afgelegd op slechte wegen. De temperaturen variëren van +40 graden en zeer vochtig tot nachtvorst. Deze omstandigheden stellen hoge eisen aan mens (lichaam en rijgedrag), camper (techniek)  en de groep (samenwerking).

De mens, hoe kan je jezelf voorbereiden en fit blijven tijdens de reis?
- Doktersbezoek: behandel voor de reis sluimerende kwaaltjes. Deze kunnen tijdens de reis erger worden.
- Tandarts: laat vlak voor vertrek een controle uitvoeren.
- Medicijnen voor gehele periode meenemen. Laat de apotheek een lijst van medicijnen en werkzame stoffen uitprinten, voor aanvullingherhaling en voor douane.
- Zorg dat beide partners de camper kunnen besturen en wissel gedurende de dag af. Daarmee verdeel je de lasten en je ziet meer onderweg.
- Neem op een rustdag ook werkelijk rust. Ga niet weer naar het ‘zoveelste klooster’ kijken.
- Neem voldoende nachtrust. Vaak is het nodig om 6.00 uur ‘s morgens weg te rijden i.v.m. vroeg donker worden, moeilijke trajecten of langdurige grenspassages.
 - Neem bij excursies eten en drinken mee, ook medicijnen als dat nodig is. Door plotselinge omstandigheden kan de maaltijd veel later plaats vinden (onze ervaring: panne met de bus).
- Doe dagelijks bewegingsoefeningen als tegenwicht tegen de vele uren zitten in de cabine.
- Wacht niet te lang bij ziekteverschijnselen. Neem snel medicijnen en bezoek een dokter of ziekenhuis.
- Laat opgelopen wonden zorgvuldig en regelmatig behandelen. Vaak is er in de groep iemand die ervaring heeft in het behandelen van wonden
- Gebruik voor consumptie alleen flessenwater. Drink geen water uit de watertank. Gebruik dit alleen voor wassen en spoelen.
- Wees matig met alcohol. De volgende rijdag begint weer vroeg.

De groep
De samenstelling van de groep is een gegeven. Maar je kunt toch wel enige invloed uitoefenen zodat je  je aangenaam in de groep kan bewegen:
- Houd bij aanvang van de reis enige 'afstand' tot je medereizigers.
- Maak met iedereen contact en beweeg je niet alleen in een klein groepje.
- Probeer conflicten snel uit te praten, ook al is dat moeilijk. Indien nodig bied excuus aan. Je moet lang met elkaar optrekken.
- Praat niet negatief (‘kankeren’) met reisgenoten als er zaken tegenzitten of tegenvallen.
- Doe niet mee aan roddelen.


Rijgedrag: met het zorgvuldig autorijden zijn veel problemen te voorkomen. Het gaat er niet om hoe laat je aankomt, maar dat je heel aankomt.
- Rij defensief.
- Rij mee in de verkeerstroom en geef duidelijk de richtingveranderingen aan.
- Stel je op de hoogte van het rijgedrag en verkeersregels per land.
- Geef altijd voorrang in onduidelijke situaties. Laat de medeweggebruikers voor gaan. Voorrang is in de landen buiten Europa niet zoals bij ons af te dwingen.
- Stop bij kaart lezen of onzekerheid over de te volgen weg. Beslis eerst waar je heen gaat alvorens verder te rijden.  Dit voorkomt omrijden.
- Rij op slechte wegen (gravel/steenslag/asfalt) langzaam 20 tot 30 km per uur. Het is een misvatting dat bij hogere snelheden (50 tot 80km per uur) de camper minder last van hobbels heeft. Dit geldt alleen voor de goed onderhouden steenslag wegen in Australië die een wasbord patroon hebben.
- Stop bij moeilijke passages en bekijk de situatie. Soms is er een andere weg mogelijk.  De situaties die tijdens de reis voorkomen zijn: mulzand, diepe kuilen, modderpoelen, drempels, uitgeholde wegen, uitstekende stenen en takken, doorsteek rivieren en beken, steile helling opgangen.
- Soms moet er langzaam gereden worden  (bijv. als de bodemvrijheid beperkt is) en soms met enige vaart (bijv. bij mulzand).  Laat de bijrijder buiten kijken en volg zijn/haar aanwijzingen.
- Bij het vastzitten van het voertuig. Eerst het voertuig en de weg ervoor volledig vrijmaken en vrijgraven. Neem hiervoor de tijd. Door enkele sleeplinten aan elkaar te koppelen kan het trekkende voertuig op stevige grond staan. Vaak helpt duwen door enkele omstanders.
- Rij bij passen en steile hellingen met het toerental waar de motor het maximum koppel heeft.  Voor de dieselmotoren van campers ligt dit meestal tussen 2000 en 2500 toeren. In dit gebied heeft de motor de grootste trekkracht en is het efficiëntste met brandstof.
- Stop niet op een vlak dat omhoog gaat. Het aanzetten vergt te veel van de koppelingsplaten.
- Realiseer je dat op grote hoogte (meer dan 3000m) het motorvermogen met flink afneemt.

Verzekeringen
-
Ga bij de camperverzekering na welk land onder de groene kaart valt. Buiten de groene kaart is de camper niet casco te verzekeren. Indien Rusland op de groene kaart staat geldt dit alleen voor het Europese deel.
-Bij Ingosur in Den Haag is een WA-verzekering voor Rusland en Iran af te sluiten. Een aanvullende WA-verzekering voor Kirgizië, Uzbekistan, Iran, Turkmenistan, Georgië en Armenië is ook bij Ingosur af te sluiten.
- Basis WA-verzekeringen (3.000 -5.000$) kunnen (soms verplicht) per land aan de grens worden afgesloten, behalve bij Mongolië en Armenië. Dit moet bij een bureau in de hoofdstad gebeuren.
- China heeft een eigen verplichte WA-verzekering  als onderdeel van een pakket met rijbewijs, kentekenplaat en belasting.
- Sluit een (doorlopende) reisverzekering met werelddekking af met repatriëring van de personen voor minimaal 180 dagen.



Het voertuig
Belangrijkste eigenschappen van het voertuig
Bodemvrijheid:
is een gegeven, kan met hulpveren iets worden verbeterd.  Voertuigen met korte wielbasis en 16 inch wielen zijn in het voordeel.  Lage voertuigen met lange wielbasis en kunnen deze reis niet maken. Op deze reis reed een aan de voorzijde lage Tikrocamper op een bergpas zijn carterpan tegen een uitstekende steen er onderuit.  Voertuigen met een lange overhang zullen soms de bodem raken. Als het frame het eerste geraakt wordt is dit geen probleem. Hulpwielen of nylon of houten slijtblokken blokken kunnen een uitkomst bieden.

Belading: maak het voertuig zo licht mogelijk. Maak keuze met wat je meeneemt. Haal alles uit het voertuig en laat weg wat je nooit gebruikt. In principe zijn alle etenswaren langs de route te koop. Neem alleen die producten voor de hele reis mee waar je aan verknocht bent. bijv. Koffie. Een licht voertuig komt makkelijker door een moeilijke passage (modder, mulzand, steile helling, rivier) heen.  We hebben meegemaakt dat bij een 'Silverdream' camper  na het doorrijden van een kuil in de Gobi-woestijn de complete bodem van de garage er uitviel. Oorzaak: te veel gewicht achterin.
Let op een goede gewichtsverdeling: voor zowel voor- als achterwielaandrijving geldt: zorg voor voldoende gewicht op de voorwielen (tractie en bestuurbaarheid)

Remmen: zorg voor nieuwe (voorrem-) blokken en neem één set remblokken mee. Er zijn veel lange en steile afdalingen. Kijk bij de garage hoe men de remblokken vervangt.

Banden: zorg voor 6 nieuwe banden (5 op velg) met het juiste draagvermogen en stalen ventielen. Mijn ervaring voor deze is dat wagens met  Vanco Four Season banden op deze reis de minste lekke banden hadden. Overigens kunnen langs de route overal de banden worden geplakt. Rij op slechte asfaltwegen,  steen- en zandpisten niet met te harde banden om het onderstel te sparen. Laat 0.5  - 0.75 bar er uit. Te zachte banden geven wel meer kans op lekrijden.

Koeling: Zorg voor schone radiator en laadluchtkoeler (insecten!) en bescherm deze met gaas tegen stenen. Zorg voor voldoende koelvloeistof en voldoende olie.  Moderne commonrail motoren hebben minder problemen met koeling daar ze efficiënter (minder warmteverlies weg koelen) zijn en geen bodemplaat  onder de motor meer hebben. De warmte kan beter weg.  Een bodemplaat onder de motor aanbrengen heeft voor deze route geen zin als het carter niet onder de voorzijde uitsteekt.

Voorbereiding van het voertuig
- Ken uw voertuig, zowel het basisvoertuig (waar zit wat, welke vloeistoffen heeft de motor) als het camper gedeelte (leidingen, elektrisch gedeelte).
- Vraag de garage naar de zwakheden van het basisvoertuig (ieder model heeft ze) en overleg welke componenten  worden vervangen, neem de oude mee. Kijk ook op internet.
- Oudere auto's >120.000km/6 jaar extra aandacht voor lagers, koppeling, schokbrekers, stuurinrichting, as-ophanging, start- en huishoudaccu's (belastingsproef!).
- Zorg voor een sleepoog, ook aan de achterzijde van het voertuig. De meeste camper hebben alleen vóór een sleepoog. Koop een 10m sleeplint met 1.5x de treksterkte van het gewicht van het voertuig. Als men zich vast rijdt dan moet het trekkende voertuig op stevige grond staan. Neem ook een schep mee om het voertuig vrij te kunnen graven. Kunststof antislipmatten kunnen handig zijn.
- De minimale brandstofvoorraad voor deze reis moet minstens voor 600km toereikend zijn. Voertuigen met een grote tank en/of laag verbruik zijn hier in het voordeel. Bijvoorbeeld bij dieselschaarste zoals bij deze reis voorkwam in Uzbekistan, of door stroomuitval bij tankstation en distributieproblemen door wateroverlast. Tank daarom iedere reisdag. Neem een goedsluitende reservetank mee van 10 of 20l. Vul deze alleen wanneer dit nodig is. Meestal is van te voren bekend waar er schaarste is.

Reserve onderdelen die ik mee heb genomen (in vet wat ik daadwerkelijk heb gebruikt):
twee luchtfilters, 1  brandstoffilter, 1 interieur filter, aandrijfriemen , EGR-klep, motorolie,  voor 1 vulling (gebruikt 1 liter, in principe wordt geen olie ververst, alleen toegevoegd), oliefilter, stuurbekrachtigingolie, remolie, set voorremblokken,  ruitenwissers,  sleeplint, brandstof jerrycan, momentsleutel, extra potkrik, anti-slipmatten en rijplaten, houten blokken, keggen, gereedschap, handheld diagnosesysteem (fout uitlezing bij auto's vanaf 2005),  multimeter, soldeerbout/tin, schep, luchtpomp, reserve lampen, plexiglasplaat voor noodvoorruit, bubbeltjesfolie ter bescherming van de koplampen tegen stenen, trechter  met zeef en klein materiaal (draad, boutjes en moeren, schroeven kort en dik, kunststofhoek-verbindingen), Silikaflex afdichtkit, transparant weervast tape van Henkel, tyrips, touw, Bisonkit, 10sek lijm, Truma ontstekingspennen.

Campergedeelte
- Door het schudden en rammelen zullen de schroefverbindingen van de wanden loslaten. Oplossing: Bisonkit in het gat en op de schroef en de verbinding gaat niet meer vanzelf los. Soms zal een verbinding verder moeten worden verstevigd. Dit kan met kunststofhoek verbindingen en schroeven.
- Ook komt voor dat er slechte elektrische verbindingen ontstaan door overbelasting of trillingen:
oplossing solderen en vastbinden met kabelbinders.
- Neem een reserve waterpomp mee.
- Controleer vooraf af of de afvoer en waterleidingen dicht zijn. Tijdens de reis zijn door het schudden afvoer en waterleidingen losgeschoten waardoor enkele campers blank kwam te staan.
- Koop een echte ‘sinus’ wisselrichter en sluit deze aan op de huishoudbatterij. Deze zijn 6x zo duur als een 'sinusgelijkende' blokgolf wisselrichter. Echter de geschakelde voedingen (computer, telefoon, tandenborstel etc.) kunnen niet tegen deze blokgolven, worden heet en gaan mogelijk kapot. Een 'omschakelingrelais’ voorkomt dat de omvormer en de externe elektrische bron gelijktijdig worden aangesloten.

Voorzieningen tijdens de reis
De camper en de reizigers moet zelfvoorzienend (water, elektra, gas, eten en drinken) zijn voor tenminste 5-6 dagen.

Elektriciteit

Is soms beschikbaar bij hotels. Vaak is het beschikbaar vermogen te weinig en de leidingen te dun zodat de spanning te veel daalt. De meeste koelkasten houden op te werken bij 190 volt.
Tip: Sluit niet zomaar de campervoeding aan op externe elektriciteit. Meten is weten. We hebben twee maal meegemaakt dat bij een hotel 400 volt op de leiding stond. Gevolg defect electroblock.


Zonnecellen
Ik  heb geen zonnecellen en heb gedurende de reis geen tekort aan huishoud elektra gehad.  Ik heb 2 x 90AH huishoudaccu. We hebben voldoende energie voor 6 dagen. Ik heb wel het energieverbruik beperkt door de verlichting in de camper te vervangen door goede LED verlichting.
Laad de laptop direct vanaf 12volt via een autoadapter en niet via de omvormer en de 230 volt adapter (scheelt 40% in energieverbruik).


Gas
Is nodig voor de koelkast, koken, douchen en verwarmen in koudere gebieden en op grote hoogte. Het vullen van grijze Duitse 11 kg gasflessen en vaste lpg-gastanks is overal langs de route mogelijk. Zowel aan de gastankstations als langs de weg door bedrijfjes (fles op kop). Een standaard absorptie koelkast gebruikt ca. 300g per 24 uur.  De Truma6 kachel gebruik op hoogste stand 280 gram gas per uur.

Diesel
Diesel van voldoende kwaliteit was langs de gehele route op regelmatige afstanden verkrijgbaar behalve in Uzbekistan. Hier is geen diesel verkrijgbaar. Dit moest voor 1-1,50 dollar per liter op de zwarte markt worden gekocht. De diesel werd aangeleverd per tankwagen en oliedrum. Deze diesel was wel erg vuil. Dus even laten staan en dan met zeef in trechter. Neem een reserve tank mee. Het toevoegen van extra smeermiddelen of dieselverbeteraar aan de brandstof is niet nodig. Tank iedere rijdag de tank vol. In Iran is er brandstof distributie. Bij de grens koop je een brandstofkaart met daarop in ons geval 800 liter diesel voor 220 euro. Alleen met deze kaart kan diesel worden getankt. Er staan vaak lange rijen vrachtauto’s voor de dieselpomp.

Koelkast

Absorptiekoelkasten (gas, 12 en 220 volt) presteren redelijk tot 35 graden indien er een inschakelbare ventilator achter het rooster zit. De meeste koelkasten ontsteken niet meer op gas boven 2500 - 3000m. Diegene die het wel doen stinken en produceren roet. Op deze hoogte is het op z'n minst fris. Wij hebben de koelkast toen niet erg gemist. Bedenk wel dat gedurende deze reis het stof en zand achter het rooster moet worden verwijderd. Ook moesten bij dit type koelkast de brander worden schoongemaakt.

 

Een compressorkoelkast geeft minder problemen op deze reis, ofschoon bij 44 graden in de camper de koeling ook beperkt was. Wel waren er regelmatig problemen bij reisgenoten met een tekort beschikbare energie door de combinatie zonnecel -  accu (vuile zonnecellen, schaduw, beperkte accucapaciteit). Voordeel van een compressorkoelkast is dat er geen opening in de wand nodig is (hoger rendement, geen stof indringing, minder lawaai van buiten).

Verwarming

De Truma Combi verwarming brandt ook op 3600m De kachel maakt wel een brommend geluid bij het starten. Veel dieselverwarming liet het boven de 3000m afweten. Dieselverwarming kan echter wel worden aangepast. Navraag bij leverancier.

Water
Wij gebruiken flessen water om te drinken en te koken. We hebben minimaal 25 literdrinkwater aan boord. Drinkwater in 5l of 1,5l flessen is in iedere winkel langs de route te koop. Goed water voor de watertank is verkrijgbaar langs de route. In de dorpen zijn waterkranen. In de bergen hebben we gebruik gemaakt van bronnen. Let op voor water bij benzinepompen. Dit is soms 'technisch water' en ruikt en smaakt naar olie.
Tip: proef, ruik en bekijk eerste de kleur alvorens de watertank te vullen. Maak zoveel mogelijk gebruik van eigen slang of waterkan.

 

Douche
Een douche in de camper is nodig voor deze reis. Als men bij een hotel staat kan men een kamer nemen en dan douchen.

 

Wassen

Er is voldoende mogelijkheid kleding te wassen. Vaak is de standplaats aan een rivier of meer met helder en schoon water.  De was is meestal door de droge lucht snel droog. Ook bij een hotel is er voldoende water, echter ze willen niet de was zien hangen (dus achter de camper ophangen).  Want zij kunnen ook voor de was zorgen. Dit is naar lokale maatstaven erg duur. Vaak duurt het teruggeven van de schone was langer dan afgesproken is.  Meerdere keren is de was nat of ongewassen weer meegenomen.

 

Afvalwater en toilettank
Dit wordt aan de ‘straatrand’ geleegd. Er zijn geen voorzieningen in Azië. Zorg ervoor dat dit gebeurd buiten het zicht van mensen en buiten de bebouwing. Bij een hotel is er soms een put voor de toilettank.


Afval

Afgeven bij benzinepompen en hotels. Vaak wordt het ook daar over de muur heen gegooid of in de brand gestoken. Soms staan er containers op straat.

Boodschappen en levensmiddelen
Bij grote steden zijn meestal supermarkten te vinden met voldoende assortiment. Hier is duidelijk te zien dat de globalisering ook hier is doorgedrongen. Producten van bekende levensmiddelen fabrikanten zijn aanwezig. Als we een excursie hadden met een bus zorgden we dat we als de laatste stop langs de supermarkt reden.  Ieder dorp heeft meerdere winkeltjes met een basis assortiment.
- Redelijk brood is langs de hele route verkrijgbaar. In China is het brood, net zoals vele producten sterk gezoet en niet lekker.
- Vlees is in de supermarkt verkrijgbaar.  Bij lokale slager (er hangen karkassen van geiten en schapen) is het moeilijk in te schatten wat voor een vlees je krijgt en hoelang de bereidingstijd is.
- Melk producten zijn overal goed verkrijgbaar, maar beperkt in China.
- Bier, wodka en wijn zijn overal te koop. Alleen in Iran is een strikt alcoholverbod. Er mag geen alcohol worden geïmporteerd en verkocht. Hier staan zware straffen op.

Kluis

Zorg voor een vaste kluis in de camper voor de vele papieren, documenten en contant geld en pasjes in de camper. Neem tijdens excursies of wandelingen een kopie mee van de identiteitskaart en wat locale valuta.  Geef nooit het paspoort aan de verkeerpolitie maar het internationale rijbewijs.

Geldpolitiek

We hebben drie geld bronnen:

- Contant geld. Voornamelijk Euro’s en Dollars voor Iran. Zorg voor voldoende kleine coupures.

- Pin-pas: in de meeste landen kan men in grotere plaatsen locale valuta opnemen uit ATM-automaten. Soms kan men in de supermarkten betalen met de pinpas!

- Creditcards (Maestro en Visa) worden in hotels, grote warenhuizen en supermarkten bijna altijd geaccepteerd.

Iran vormt hierop een uitzondering. Daar kan men alleen met Dollars en mindere mate met Euro’s terecht die men lokaal omwisselt.
We probeerden altijd eerst met de pinpas en creditcard te betalen. Daarna pas met contant geld. Let op dat de pin-pas en de creditcard niet verlopen tijdens de reis!

 

Internet
Het heeft ons verbaasd dat er bijna overal internet beschikbaar is en vaak nog op afgelegen plaatsen. Wifi (WLAN) verbindingen zijn veelal gratis beschikbaar in hotels, winkelcentra en cafés. In grotere plaatsen zijn er internet cafés. Internetbankieren is veilig te doen op deze manier. Wij hebben veel plezier gehad van ons kleine netbook. Deze lichte computer is makkelijk in de rugzak mee te nemen. Dan kan je de e-mails in je camper voorbereiden.

 

  Op onze reis zijn de meeste  problemen met de voertuigen van huis uit meegenomen door gebrek aan kennis of door onwil om de kampeerauto goed voor te bereiden én door rijgedrag en niet doordacht handelen.
Ter illustratie is er een overzicht van de storingen van de voertuigen toegevoegd
.

 

Storingenoverzicht campers Azië-reis 2010

 

 

Merk camper

storing + schade

oorzaak

 

 

 

Citroen Jumper  Ducato 3.0L 2007

gescheurde radiator

rijgedrag: door een hobbelige veldweg in rijden

 

 

gescheurde remschijven

rijgedrag: te hard rijden

 

 

Omnistore trap eraf gereden 3x

rijgedrag + weinig bodemvrijheid

 

 

 

Peugeot Ducato 2.8L 2003

kapotte schokbrekers voor

te hard rijden, oude schokbrekers

 

 

uitval motor door losse stekkers

onvoldoende reisvoorbereiding

 

 

defect lager koelaggregaat

 

 

 

olie lekkage

 

 

 

 

Detleffs Fiat Ducato 2,8L 2004

geen storingen

goede reisvoorbereiding

 

 

 

Volkswagen Transporter 1998

lekke banden

onbekend merk banden

 

 

oververhitte motor

radiator en gril vervuild, slechte voorbereiding

 

 

 

Mercedes Sprinter 6 cyl 2008

boven 3000m geen trekkracht

bekend probleem: voor Europese markt:

 

 

andere software + uitbouw roetfilter

 

 

 

Tikro Peugeot Ducato 3.0L 2009

roetfilter steeds verstopt

probleem speelde vanaf aankoop.

 

 

carterpan eronder uit gereden

slordig rijgedrag, slechte voorbereiding

 

 

 

Pilote 1998 Iveco 2,8L (nieuwe motor)

kapotte schokbrekers

te hard rijden, oude schokbrekers

 

 

lekkage stuurbekrachtiging

12 jaar oud

 

 

talrijke elektrische problemen

 

 

 

oververhitting

 

 

 

luchtslangen gesprongen

oude luchtslangen

 

 

isolatie in brand nabij turbo

ruilmotor groter dan origineel

 

 

 

Volkwagen 2005

lekke radiator

 

 

 

uitlaat problemen, remmen

 

 

 

 

Mercedes 4,2L automaat 2009

elektrische problemen

losse bedrading

 

 

koeling aut. versnellingsbak

te weinig koelcapaciteit, te grote motor

 

 

 

 

Hymer Ford Transit 2,2L 2007

geen storingen

goede reisvoorbereiding

 

 

 

Laika Iveco Daily 2000

olie lekkage

slechte reisvoorbereiding

 

 

distributieriem gebroken

geen onderhoud aan motor, motorschade

 

 

alkoof beschadigd

rijgedrag

 

 

gastank valt eronder uit

ophanging doorgerot!

 

 

 

Mercedes 1988

olielekkage

slechte reisvoorbereiding

 

 

lekke banden

 

 

 

uitlaat los, bodem eronderuit

ruw rijgedrag

 

 

 

Silverdream Mercedes 316 2005

ophanging stabilisatorstang

verzwaarde stang gemonteerd voor de reis.

 

 

 

niet zinvol!

 

 

 

Silverdream Mercedes 316 aut 2004

te weinig olie in aut. versnellingbak

slechte reisvoorbereiding

 

 

gladde banden

 

 

 

slechte accu

 

 

 

bodem uit garage gevallen

rijgedrag + te zwaar beladen

 

 

 

Bucher  Zwitsers legervoertuig 1998

versnelling bak vaak defect

voertuig niet geschikt voor lange afstanden

 

 

lekke banden

geen nieuwe banden!

 

 

elektrische problemen

 

 

 

inspuiting defect

 

 

 

 

Mercedes 316 aut. 2004

defecte aut. versnellingsbak

bekend probleem bij Mercedes, kabelbreuk

 

 

 

Karmann Volkwagen 2002

lekke banden

goedkoop bandenmerk

 

 

elektrische problemen

losse bedrading

 

 

 

Phoenix op MAN chassis 9t

lekke koelwater slang

te weinig bodemvrijheid, rijgedrag

 

 

talrijke elektrische problemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor vragen en informatie neem contact op met Henro de Witt: henrodewitt@maseland.nl